Postoje
mnoge navike koje dovode do povećanja rizika obolijevanja od raka i skoro isto
toliko stvari koje možemo uraditi da taj rizik smanjimo. Ali
znati koje su to navike je malo teže obzirom na to da nauka plasira stalno nove
dokaze o tome šta znamo odnosno ne znamo o obolijevanju od raka.
GMO – nema ubjedljivih dokaza o
povezanosti sa bolestima raka
Kontroverznost
u vezi genetski modifikovanih organizama traje već neko vrijeme, ali naučnici
nisu uspjeli da pronađu ubjedljivu vezu između GMO hrane i oboljenja raka, rekla
je Alice Bender, vođa nutricionog programa pri AICR (Američki institut za
istraživanje raka), za Business Insider.
Iako
nikad nije dokazana povezanost, 54% ispitanika su naveli da konzumacija GMO
hrane ima značajnu ulogu pri razvoju raka.
Hormoni u goveđem mesu – nema ubjedljivih dokaza o
povezanosti sa bolestima raka
Ovo je
još jedan slučaj gdje nije bilo dovoljno dokaza da se ovakva hrana poveže sa
povećanim rizikom obolijevanja od raka.
Ipak
52% ispitanika je imalo drugačije mišljenje.
Ishrana sa visokim unosom masti
i šećera – nema ubjedljivih dokaza o povezanosti sa
bolestima raka
Prema
ACIR-u nema ubjedljivih dokaza o povezanosti ishrane bogate mastima i šećerima
i povećanog rizika obolijevanaja od raka. Kada se radi o šećeru, on je povezan sa
gojaznošću za koju je dokazano da utiče na povećanje rizika. Ali za šećer sam
po sebi ne postoji dovoljno dokaza da se poveže se oboljenima raka. Pogotovo
kada se radi o tvrdnjama da šećer ubrzava širenje raka. Šećer hrani sve ćelije
proprcionalno a ne hrani ćelije raka više, prema tvrdnjama MDAnderson Cancer
Center-a.
Iako
povezanost nije dokazana, 44% ispitanika su rekli da vjeruju da ishrana bogata mastima
ima značajan uticaj na rizik obolijevanja od raka a 28% ispitanika je reklo isto
to za šečer.
Stres – nije jasno da li
postoje dokazi o povezanosti sa bolestima raka
Stres
se može povezati sa drugim oboljenjima ali kada se radi o raku, istraživanja
nisu dala jasne rezultate. Čak 56% vjeruje da postoji povezanost stresa sa
rizikom obolijevanja od raka.
Kafa – potencijalna povezanost sa sprečavanjem razvoja raka
U junu
2016. godine Internacionalna agencija za istraživanje raka Svjetske Zdravstvene
Organizacije (IARC) nije pronašla dokaze o karcinogenosti kafe. Ipak, saznali
su da vrući napitci vjerovatno uzrokuju rak jednjaka – tip raka koji je
prilično rijedak.
Zapravo
konzumacija kafe bi mogla imati pozitivno dejstvo. Prema AIRC, konzumiranje
kafe bi moglo da smanji rizik kod raka jetre i raka endometrijuma.
Ipak,
nije mnogo ispitanika bilo upoznato sa pozitivnim dejstvima kafe. Samo 10% njih
je reklo da vjeruje da kafa ima pozitvivna dejstva kod prevencije raka.
Gojaznost – vrlo čvrsti dokazi
o povezanosti sa rakom
Gojaznost
je povezana sa povećanim rizikom obolijevanja od određenih vrsta karcinoma,
uključujući karcinom gušterače, jednjaka, kolorektalni karcinom, karcinom dojke
i štitne žlijezde.
Iako
je povezanost prilično dobro dokazana, samo polovina ispitanika je navela
gojaznost kao faktor rizika.
Neaktivnost – jasne veze sa
karcinomom
Dokazi
su prilično jasni da postoji veza između fizičke aktivnosti i raka – naime,
fizička aktivnost može umanjiti rizik obolijevanja od određenih vrsta raka.
Istraživanja su pokazala da je rizik obolijevanja od raka dojke niži kod žena
koje su fizički aktivne u odnosu na one koje su neaktivne.
Ipak,
samo 39% ispitanika smtralo je da aktivnost utiče na rizik obolijevanja od raka.
Alkohol – rastući dokazi o
povezanosti sa rakom
Dokazi
o povezanosti alkohola sa rizikom obolijevanja od raka rastu i istraživači su ga
povezali sa rakom vrata i glave, jednjaka, jetre, dojke i kolorektalnim rakom.
Istovremeno
svijest o riziku se smanjuje. Samo 39% ispitanika su rekli da alkohol
predstavlja faktor rizika. Manji broj
nego 2001. godine kada je istraživanje počelo.
Crveno meso ili suhomesnati
proizvodi – zadnjih godina povezani sa rizikom oboljevanja od raka
2015.
godine Svjetska Zdravstvena Organizacija objavila je istraživanje u kojem je
dokazana veza između crvenog i procesuiranog mesa i raka, tačnije procesuiranog
mesa i kolorektalnog karcinoma.
Genetika – čvrsti dokazi o
povezanosti sa rakom
Određene
mutacije u našoj DNK mogu da stvore predispozicije za razvoj karcinoma (npr.
BRCA geni koji mogu povećati rizik oboljenja od raka dojke sa 7% na 55-65% ako
imate BRCA1 ili 2 mutacije).
AICR
je naglasila da karcinomi povezani sa tim genima čine samo 5-10% svih
karcinoma, što znači da drugi faktori mogu igrati značajnu ulogu kod razvoja
karcinoma.
87%
ispitanika je smatralo da genetika utiče na predispozicije obolijevanja od raka.
Duvan – čvrsti dokazi o
povezanosti sa više vrsta karcinoma
Za
duvan je opšte poznato da je povezan sa povećanim rizikom oboljevanja od raka.
93%
ispitanika je imalo takvo mišljenje.
Izloženost suncu - čvrsti dokazi o povezanosti sa rakom
Nema komentara :
Objavi komentar