Kako doći do idealne Težine?




Medicinska dijeta ili bolnička dijeta je jedna od najboljih dijeta današnjice, uz pomoć koje u roku od 15 dana možete izgubiti do 9 kilograma. Zvuči nezamisljivo, zar ne? Zaista je moguće postići taj razultat, samo Vam je potrebna snaga volje, strpljenje i motivacija da postignete cilj. 

U ovom članku želimo prvo što više ući u materiju kako biste što lakše uspjeli doći do Vašeg cilja. Mnogi na Mreži i Internetu odmah ciljaju na ono što najviše boli kako bi plasirali ili prodali svoj proizvod. Mnogi će napisati plan ishrane i reći kako je uspješan, a niko Vam neće reći šta je to najbitnije kako biste pobjedili ono najvažnije – sebe i kako da ne doživite neuspjeh. 

Medicinska Dijeta

SNAGA UMA I MOTIVACIJA SU PRESUDNI! 


Istina o dijetama jeste da je snaga uma ono glavno što stvarno odlučuje kakav će biti konačan ishod svega. Sa Vašom željom i motivacijom bilo koja dijeta može biti uspješna. Sigurno niste znali da je Vaš mozak i tijelo jedan od najjačih sistema za kontrolu težine. Ako postanete glavni u tom sistemu, onda sigurno nećete morati tražiti blogove kao što je moj. Vjerujem da već u sebi postavljate pitanje, o čemu pričamo, kako to postići ? 

Odgovor ću Vam plasirati na jednostavnom primjeru sa kojim se svi susrećemo iz dana u dan. Modernim i užurbanim načinom života sve manje kontrolišemo naša osjećanja i naše tijelo. Doživimo neuspjeh i prvo što osjetimo jeste jedna vrsta praznine – rećemo da je to depresija. Naš mozak i tijelo, kao odbranbeni mehanizam pokušava se izboriti sa tim problemom i daje Vam do znanja da je vreme mjenjamo stvari. Vaćina nas će pogrešiti u čitanju tog signala koji dobijamo i okrenuti se hrani kako bi popunili prazninu. 

Iz dana u dan naše probleme rešavaćemo tako što ćemo pretjerivati sa hranom i šta se dešava? Nalazimo jedan blog koji Vam iskreno pokušava reći STOP. Vreme je da uspostavite kontrolu, da reknete sebi: Unosiću onoliko hrane koliko mi je stvarno potrebno, a probleme rešavati sa porodicom , prijateljima, sportskim aktivnostima i osmehom. 

Motivišite sebe i shvatite koliko je život divan, koliko samo toga propuštate takvim načinom života. Bijeg od stvarnosti nije za Vas, vjerujem da ste spremni na promjenu samim time što ste pronašli ovaj blog. Zato zauzmite stav i preuzmite kontrolu nad životom! 

JEDITE UMJERENO I ONOLIKO KOLIKO VAM JE POTREBNO! 


Nije teško shvatiti koliko je našem organizmu potrebno hrane za normalno funkcionisanje. Neću Vam pričati u nekom medicinskom žargonu, nego ću Vam kao i do sada pričati kao čovjek – čovjeku.  
Prvo što bih Vam predložili jeste da izaberete manje kuhinjske posude za serviranje hrane. Dokazano je da prethodni savjet ima psihološki uticaj na nas jer će nam naš mozak reći ovo je dovoljno, nakon ovog osjećamo zadovoljsto i punoću. 

Smisao dijete jeste da shvatite kada treba reći STOP. Jedite polako, češće, a manje i istrenirajte Vaš um da prestanete sa jelom kada osjetite prvi osjećaj zadovoljstva i punoće, nikako ne dozvolite da se prejedete. 

VJEZBA I FIZIČKE AKTIVNOSTI SU BITNE ! 


Fizička aktivnost - vježba nije samo odlazak na fitnes ili u teretanu. Uopšteno svaki oblik aktivnosti je jedna vrsta vježbe za naše tijelo. Vjerujem da će većina Vas bježati od takvih stvari i govoriti sebi kako nemate vremena za vježbu. 

Ne možete reći da nemate vremena za takvo što, naprotiv imate vremena samo je potrebno izdvojiti tih dugih 15 minuta dnevno. Zaista 15 minuta je dovoljno u toplini doma da odradite koju vježbu, koja samo može pomoći i dalje Vas motivisati. Zar je tako teško ? 

MEDICINSKA DIJETA – PLAN I SAVJETI! 


Ukoliko ste shvatili gore navedene savjete možete početi sa dijetom, a ako nista molim Vas pročitajte članak još jednom i recite sebi – SPREMNI SMO NA PROMJENU. 

U suštini dijetu ponavljamo minimalno tri puta po pet dana. U zavisnosti od toga koliko kilograma je potrebno izgubiti dijeta može trajati i duže, samo nakon svakih 15 dana potrebno je napraviti isto toliko dana pauze. 

Ovu dijetu ne preporučujemo osobama koje imaju problema sa bubrezima, trudnicama i dojilama. Osobe u razvoju pre ove dijete trebale posavjetovati sa ljekarom.



1.DAN 2. DAN 3. DAN 4. DAN 5. DAN
DORUČAK 1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
4 Krekera,
1 šoljica kafe
ili čaja bez dodatka šećera
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
4 Krekera,
1 šoljica kafe
ili čaja bez dodatka šećera
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
4 Krekera,
1 šoljica kafe
ili čaja bez dodatka šećera
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
4 Krekera,
1 šoljica kafe
ili čaja bez dodatka šećera
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
4 Krekera,
1 šoljica kafe
ili čaja bez dodatka šećera
RUČAK 1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
1 Kuhano Jaje,
Pola šoljice jogurta
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
1 Kuhano Jaje,
Pola šoljice jogurta
1 Narandža
ili 2dl soka od narandže,
1 Kuhano Jaje,
Pola šoljice jogurta,
Zelena salata ili 2 krastavca,
Nepošećereni napici
125g nemasnog
kravljeg sira,
1 paradaiz ili 2dl
soka od paradaiza,
4 Krekera
200g kuhane ribe
ili piletine,
4 Krekera,
1 paradaiz ili 2dl soka od paradaiza
VEČERA 2 paradaiza ili 2dl soka od paradaiza,
2 kuhana jaja,
krastavac ili zelenu salatu
125g pljeskavice od mjevene junetine,
1 narandža ili sok od naranže,
1 paradaiz,
4 krekera,
šoljica kafe ili čaja
125g pljeskavice od mjevene junetine,
1 narandža ili sok od naranže,
1 paradaiz,
4 krekera,
šoljica kafe ili čaja
125g pljeskavice od mjevene junetine,
2 paradaiza,
4 krekera,
1 jabuka
500g kuhanog povrća,
1 kuhano jaje,
1 paradaiz ili 1dl soka od paradaiza


NAPOMENA Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam. Nije preporučljivo korištenje niti jedne vrste dijeta bez prethodne konzultacije s ljekarom. Dijete prenosimo s najboljom namjerom te nismo odgovorni za neuspjeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao niti za druge posljedice koje njena primjena može izazvati pa provođenje ove dijete preuzimate na vlastitu odgovornost. 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo opštem informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet. Ni jedan dio MedicinskaDijeta-a Bloga ne podrazumijeva nikakvu garanciju, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija. Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju privatnu odgovornost i rizik. MedicinskaDijeta-a ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i MedicinskaDijeta-a ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta kontaktirajte stručnu osobu ili ljekara.

Source: Zdrava Sfera

Nema komentara :

Objavi komentar