Kurkuma kao lijek i sredstvo za mršavljenje





Kurkuma (engl. Tumeric, lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče i tropske Južne Azije. Pripada familiji đumbira (lat. Zingiberaceae) i upotrebljava se kao začin više hiljada godina. Neizostavni je dio indijske kuhinje, a njena upotreba raste širom svijeta zahvaljujući brojnim studijama koje potvrđuju njena brojna ljekovita i preventivna dejstva.

 Ovdje je navedeno nekoliko činjenica o pozitivnim zdravstvenim učincima kurkume:


1. Kurkuma sadrži bioaktivne komponente sa snažnim medicinskim svojstvima.

Od nedavno, nauka je počela da potvrđuje ono što su Indijci znali jako dugo, a to je da kurkuma sadrži jedinjenja sa medicinskim svojstvima. Ova jedinjenja se nazivaju kurkuminoidi, od kojih je najvažniji kurkumin. Da bi se pojačala apsorbcija kurkumina preporučuje se konzumiranje kurkume sa crnim biberom i maslinovim uljem.


2. Kurkumin je prirodna antiinflamatorna supstanca

Antiinflamatorni lijekovi su oni koji redukuju zapaljenje. Osnovni cilj zapaljenske reakcije je zaštita organizma, ili pokušaj da se otkloni štetna materija i započne proces ozdravljenja. Iako je akutno (kratkotrajno) zapaljenje korisno, ono je problem ako postane hronično (trajno). Pretpostavlja se da hronična zapaljenja igraju važnu ulogu u skoro svakoj hroničnoj bolesti. To uključuje srčane bolesti, rak, Alchajmerovu bolest I mnoga degenerativna stanja. Prema tome, sve što pomaže u borbi protiv hroničnih zapaljenskih procesa važno je u prevenciji pa čak i liječenju ovih bolesti.
Pokazano je da kurkumin ima snažna anti-zapaljenska tj. antiinflamatorna svojstva, i da se bori protiv zapaljenja na molekularnom nivou. U nekoliko studija dokazano je da su njegovi efekti veoma slični onima koja se javljaju uzimanjem antiinflamatornih farmaceutskih ljekova, ali bez pojave neželjenih efekata.


3. Kurkuma povećava antioksidantne sposobnosti tijela

Za oksidativnu štetu se vjeruje da je jedan od mehanizama starenja i uzrok mnogih bolesti. Ona uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule sa slobodnim elektronima. Slobodni radikali reaguju sa organskim supstancama kao sto su masne kiseline, proteini ili DNA, pri čemu dovode do raznih funkcionalnih poremećaja. Glavni razlog zbog kojeg su antioksidansi korisni je taj da štite nase tijelo od dejstva slobodnih radikala. Kurkumin ima snažne antioksidantne efekte. Neutrališe slobodne radikale te stimuliše prirodne tjelesne antioksidantne enzime.


4. Upotreba kurkumina vodi ka mnogim poboljšanjima koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja.


5. Konzumiranje kurkumina pomaže prevenciji raka.

Mnoge studije pokazuju da ova supstanca smanjuje rast ćelija raka u labaratorijama i smanjuje rast tumora na životinjama.
U jednoj studiji na 44 ljudi sa lezijima u crijevima koje ponekad prerastu u rak, terapija od 4 grama kurkumina dnevno tokom 30 dana smanjila je broj lezija za 40%.


6. Kurkuma pokazuje pozitivne uticaje na patološke procese Alchajmerove bolesti.


7. Suplementi sa kurkuminom pomažu liječenju simptoma artritisa.

Artritis je čest poremećaj opisan kao zapaljenje zglobova. Mnoge studije pokazju da kurkumin pomaže kod simptoma ove bolesti i da je u nekim slučajevima efektivniji nego antiinflamatorni ljekovi.


8. Kurkumin pokazuje pozitivne efekte u liječenju depresije

Studija na 60 acijenata pokazuje da je kurkumin djelotvoran kao i Prozac u ublažavanju simptoma depresije.



Kurkuma i mršavljenje


Ključna stvar za mršavljenje je sagorijevanje masnoća. Jetra je najvažniji organ kada je ovaj proces u pitanju. Istraživanja su pokazala da je proces detoksikacije otežan kada je jetra oštećena. Kurkuma pomaže detoksikaciju jetre.
Visok holesterol uzrokuje stvaranje plaka na zidovima arterija, što dovodi do raznih srčanih oboljenja, dobijanja na težini itd. Istraživanja su pokazala da kurkuma može smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi.
Termogeneza je proces koji se odvija prilikom sagorijevanja masnoće u cilju održavanja normalne tjelesne temperature. Kurkumin u kurkumi povećava nivo termogeneze, što dovodi do većeg sagorjevanja masnoća.
Smatra se i da kurkuma može da reguliše metabolizam masnoća. Trenutno se sprovode brojna istraživanja da bi se ovo potvrdilo.
Dakle zbog svih ovih pozitivnih efekata preporucjue se konzumiranje kurkume kao začina ili u vidu suplemenata. Međutim kurkuma ne treba da bude jedina strategija za topljenje suvišnih kilograma kod gojaznih ljudi, već samo dio pravilnog režima ishrane.
Kurkuma je potpuna bezbjedna kao namirnica ali treba biti oprezan ako se konzumira sa ljekovima, i u tim slučajevima preporučuje se konsultacija sa ljekarom. Treba prestati sa konzumacijom kurkume dvije nedelje pred operaciju. Najbolje je kupiti kvalitetnu kurkumu u prodavnicama zdrave hrane i koristiti je umjesto vještačkih dodataka za mršavljenje. Preporučeni dnevni unos je jedna čajna kašičica dnevno, starije osobe i djeca ne više od pola kašičice. Konzumira se nakon obroka, nikada na prazan želudac.


Kurkuma u ishrani


Kurkumu možete koristiti kao dodatak mnogim jelima: supama, čorbama, riži. Možete je kombinovati sa drugim supstancama koje pomažu ragradnju masti i detoksikaciju. Evo nekoliko zdravih recepata:

1. Sok od mrkve sa đumbirom i kurkumom

Sastojci:


  • 1 čajna kašika kurkume u prahu,
  • 1 komad đumbira (oko 3-4 cm)
  • 5 mrkvi,
  • 1 limun,
  • 1 narandža.
  • 1 jabuka.

Priprema:
Djumbir I ostalo voće I povrće očistite I scjedite u sokovniku. U iscjeđeni sok dodajte kašicicu kurkume. Popiti svježe.


2. Zeleni čaj sa limunom

Priprema (za pola litre):
Skuvajte zeleni caj i ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte iscjeđen jedan limun, pola kašičice kurkume i pola kašicice cimeta.


3. Mješavina sa maslinovim uljem i biberom

Sastojci:

  • ¼ čajne kašike kurkume,
  • ½ čajne kašike maslinovog ulja,
  • prstohvat crnog bibera.

Sve sastrojke promješati. Može se konzumirati sama ili kao dodatak jelima. Ako se koristi kao dodatak kuhanim jelima, dodati mješavinu na kraju jer se kuhanjem smanjuje njihova vrijednost.


4. Zlatno mlijeko

Sastojci:

  • čaša organskog kravljeg mlijeka (kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim mlijekom),
  • 1/3 čajne kašike kurkume,
  • prstohvat crnog papra,
  • med.


Priprema:
Čašu mlijeka izlijte u posudu i stavite na vatru. Dodajte začine kako bi se rastopili u toplom mlijeku.Neprestano miješajte sve dok mlijeko ne zakuha. Uklonite mlijeko s vatre i pustite da se dovoljno ohladi da ga možete piti.U toplo mlijeko dodajte meda po vlastitom ukusu i promiješajte. Popijte toplo.



Nema komentara :

Objavi komentar