Ovdje je navedeno nekoliko činjenica o pozitivnim
zdravstvenim učincima kurkume:
1. Kurkuma sadrži bioaktivne komponente sa snažnim
medicinskim svojstvima.
Od nedavno, nauka je počela da
potvrđuje ono što su Indijci znali jako dugo, a to je da kurkuma sadrži
jedinjenja sa medicinskim svojstvima. Ova jedinjenja se nazivaju kurkuminoidi,
od kojih je najvažniji kurkumin. Da bi se pojačala apsorbcija kurkumina
preporučuje se konzumiranje kurkume sa crnim biberom i maslinovim uljem.
2. Kurkumin je prirodna antiinflamatorna supstanca
Antiinflamatorni
lijekovi su oni koji redukuju zapaljenje. Osnovni cilj zapaljenske reakcije je
zaštita organizma, ili pokušaj da se otkloni štetna materija i započne proces
ozdravljenja. Iako je akutno (kratkotrajno) zapaljenje korisno, ono je problem
ako postane hronično (trajno). Pretpostavlja se da hronična zapaljenja igraju
važnu ulogu u skoro svakoj hroničnoj bolesti. To uključuje srčane bolesti, rak,
Alchajmerovu bolest I mnoga degenerativna stanja. Prema tome, sve što pomaže u
borbi protiv hroničnih zapaljenskih procesa važno je u prevenciji pa čak i
liječenju ovih bolesti.
Pokazano je da kurkumin ima snažna
anti-zapaljenska tj. antiinflamatorna svojstva, i da se bori protiv zapaljenja
na molekularnom nivou. U nekoliko studija dokazano je da su njegovi efekti
veoma slični onima koja se javljaju uzimanjem antiinflamatornih farmaceutskih
ljekova, ali bez pojave neželjenih efekata.
3. Kurkuma povećava antioksidantne sposobnosti tijela
Za oksidativnu štetu
se vjeruje da je jedan od mehanizama starenja i uzrok mnogih bolesti. Ona uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne
molekule sa slobodnim elektronima. Slobodni radikali reaguju sa organskim
supstancama kao sto su masne kiseline, proteini ili DNA, pri čemu dovode do raznih
funkcionalnih poremećaja. Glavni razlog zbog kojeg su antioksidansi korisni je
taj da štite nase tijelo od dejstva slobodnih radikala. Kurkumin ima snažne
antioksidantne efekte. Neutrališe slobodne radikale te stimuliše prirodne
tjelesne antioksidantne enzime.
4. Upotreba kurkumina vodi
ka mnogim poboljšanjima koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
5. Konzumiranje kurkumina
pomaže prevenciji raka.
Mnoge
studije pokazuju da ova supstanca smanjuje rast ćelija raka u labaratorijama i
smanjuje rast tumora na životinjama.
U jednoj
studiji na 44 ljudi sa lezijima u crijevima koje ponekad prerastu u rak,
terapija od 4 grama kurkumina dnevno tokom 30 dana smanjila je broj lezija za
40%.
6. Kurkuma pokazuje
pozitivne uticaje na patološke procese Alchajmerove bolesti.
7. Suplementi sa
kurkuminom pomažu liječenju simptoma artritisa.
Artritis je
čest poremećaj opisan kao zapaljenje zglobova. Mnoge studije pokazju da
kurkumin pomaže kod simptoma ove bolesti i da je u nekim slučajevima
efektivniji nego antiinflamatorni ljekovi.
8. Kurkumin pokazuje
pozitivne efekte u liječenju depresije
Studija na 60
acijenata pokazuje da je kurkumin djelotvoran kao i Prozac u ublažavanju
simptoma depresije.
Kurkuma i mršavljenje
Ključna
stvar za mršavljenje je sagorijevanje masnoća. Jetra je najvažniji organ kada
je ovaj proces u pitanju. Istraživanja su pokazala da je proces detoksikacije
otežan kada je jetra oštećena. Kurkuma pomaže detoksikaciju jetre.
Visok holesterol uzrokuje
stvaranje plaka na zidovima arterija, što dovodi do raznih srčanih oboljenja,
dobijanja na težini itd. Istraživanja su pokazala da kurkuma može smanjiti nivo
lošeg holesterola u krvi.
Termogeneza je proces
koji se odvija prilikom sagorijevanja masnoće u cilju održavanja normalne
tjelesne temperature. Kurkumin u kurkumi povećava nivo termogeneze, što dovodi
do većeg sagorjevanja masnoća.
Smatra se i da kurkuma
može da reguliše metabolizam masnoća. Trenutno se sprovode brojna istraživanja
da bi se ovo potvrdilo.
Dakle zbog svih ovih
pozitivnih efekata preporucjue se konzumiranje kurkume kao začina ili u vidu
suplemenata. Međutim kurkuma ne treba da bude jedina strategija za topljenje
suvišnih kilograma kod gojaznih ljudi, već samo dio pravilnog režima ishrane.
Kurkuma je potpuna
bezbjedna kao namirnica ali treba biti oprezan ako se konzumira sa ljekovima, i
u tim slučajevima preporučuje se konsultacija sa ljekarom. Treba prestati sa
konzumacijom kurkume dvije nedelje pred operaciju. Najbolje je kupiti
kvalitetnu kurkumu u prodavnicama zdrave hrane i koristiti je umjesto
vještačkih dodataka za mršavljenje. Preporučeni dnevni unos je jedna čajna
kašičica dnevno, starije osobe i djeca ne više od pola kašičice. Konzumira se
nakon obroka, nikada na prazan želudac.
Kurkuma u ishrani
Kurkumu
možete koristiti kao dodatak mnogim jelima: supama, čorbama, riži. Možete je
kombinovati sa drugim supstancama koje pomažu ragradnju masti i detoksikaciju.
Evo nekoliko zdravih recepata:
1. Sok
od mrkve sa đumbirom i kurkumom
Sastojci:
- 1 čajna kašika kurkume u prahu,
- 1 komad đumbira (oko 3-4 cm)
- 5 mrkvi,
- 1 limun,
- 1 narandža.
- 1 jabuka.
Priprema:
Djumbir I ostalo voće I povrće očistite I
scjedite u sokovniku. U iscjeđeni sok dodajte kašicicu kurkume. Popiti svježe.
2.
Zeleni čaj sa limunom
Priprema (za pola litre):
Skuvajte zeleni caj i ostavite da se malo
ohladi, zatim dodajte iscjeđen jedan limun, pola kašičice kurkume i pola
kašicice cimeta.
3.
Mješavina sa maslinovim uljem i biberom
Sastojci:
- ¼ čajne kašike kurkume,
- ½ čajne kašike maslinovog ulja,
- prstohvat crnog bibera.
Sve sastrojke promješati. Može se konzumirati
sama ili kao dodatak jelima. Ako se koristi kao dodatak kuhanim jelima, dodati
mješavinu na kraju jer se kuhanjem smanjuje njihova vrijednost.
4.
Zlatno mlijeko
Sastojci:
- čaša
organskog kravljeg mlijeka (kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim
mlijekom),
- 1/3
čajne kašike kurkume,
- prstohvat
crnog papra,
- med.
Čašu mlijeka izlijte u
posudu i stavite na vatru. Dodajte začine kako bi se rastopili u toplom
mlijeku.Neprestano miješajte sve dok mlijeko ne zakuha. Uklonite mlijeko s
vatre i pustite da se dovoljno ohladi da ga možete piti.U toplo mlijeko dodajte
meda po vlastitom ukusu i promiješajte. Popijte toplo.
Nema komentara :
Objavi komentar