Hranjivi sastojci u grožđu
Grožđe sadrži 65-85% vode, 10-33% šećera (glukoza i fruktoza), flobafene, galnu kiselinu, silicijumovu kiselinu, kvercetin, glikozide, monodelfinidin i delfinidin, voćne kiseline, fosfornu kiselinu, salicilnu kiselinu, mravlju kiselinu, oksalnu kiselinu, pektin, tanin, kalijumove soli, magnezijum, kalcijum, mangan, gvožđe i vitamine B1, B2, B6, B12, A, C, P, PP, K, folnu kiselinu i enzime.
U kožici grožđa nalazi se tanin i potrebna ulja. Sjemnke u grožđu takođe sadrže tanin, flobafen, lecitin i masna ulja.
Dobro za djecu
Ako se konzumira mnogo u toku trudnoće, beba će imati bolji vid, jer grožđe sadrži dosta vitamina A i flavanoid koji si potrebni za razvoj vida kod bebe. Takođe, ako trudnice često jedu grožđe, beba će dobijati više hrane jer grožđe ima mnogo vitamina B koji kontroliše metabolizam kod trudnica. Konzumiranje grožđa će omogućiti bolji razvoj nervnih vlakana jer grožđe sadrži folnu kiselinu (vitamin B9) koji je važan za sprečavanje nastanka defektnih nervnih vlakana. Takođe omoguđava bolji razvoj nervnog sistema kod beba jer sadrži natrijum. Još jedna korisna supstanca koja se nalazi u grožđu je fosfor, a on pomaže razvoj gena kod fetusa jer je dio nukleinske kiseline.
Koristan i za trudnice
Grožđe nije korisno samo za fetus već i za majku jer:
- Magnezijum u grožđu ublažuje grčeve
- Sadrži vlakna koja poboljšavaju prbavu
- Sadrži vitamine E i K koji pomažu zgrušavanje krvi i dobri su za zdravlje
- Antioksidansi kao što su flavon, antocijan, geraniol, linaool, nerol i tanin će poboljšati imunitet a spriječiti infekcije kod trudnica
- Resveratol pomaže kontrolisanje holesterola u trudnoći. Dakle, ako se trudnici povisi pritisak, bilo bi dobro da popije čašu soka od grožđa svaki dan.
- Redovno konzumiranje grožđa pomoći će trudnicama koje imaju astmu ili artritis jer grožđe sadrži supstance koje suzbijaju upale.
- Grožđe takođe utiče preventivno na stvaranje kamena u bubregu, čisti jetru i poboljšava probavu iliječi zatvor.
- Resveratol utiče preventivno na nervna oboljenja kod trudnica.
Savjeti za trudnice
Birajte grožđe sigurnog porijekla i koje nije tretirano hemijski. Kođica gožđda može izazvati poteškoće u probavi kod trudnih žena, zato je nemojte jesti. Ako konzumirate grožđe zajedno sa mlijekom, krastavcima, ribom, pivom, mineralnom vodom ili sa jako masnim jelima možete osjetiti nadutost. Trudnice koje boluju od dijabetesa, enteritisa, peptičkog ulkusa ili dijareje ne bi trebale konzumirati grožđe. Takođe u slučaju da osoba ima pokvarene zube preporučuje se da se zubi operu nakon konzumiranja grožđa.
Nema komentara :
Objavi komentar