7 savjeta do boljeg doručka




U današnje vrijeme mnogi ljudi su veoma zauzeti i prenatrpani obavezama. Da li i vi spadate u tu grupu? Da li odvajate vrijeme za doručak? 

Doručak je važan iz mnogo razloga: snadbijeva vaš metabolizam gorivom za dan koji slijedi dajući mu pun gas, sprečava prejedanje tokom dana i sa pravim izborom namirnica omogućava vam bistru glavu tokom dana.

Doručak ne mora da izgleda onako kako ste navikli. Zdrav doručak ne znači sužen izbor namirnica. Postoje mnoge mogućnosti. Ali takođe postoje  neki ključni činioci koji će vam pomoći da se osjećate dobro i uživate u doručku svakoga dana.

Dodajte proteine


1. Dodajte proteine. Izbjegavanje proteina je jedna od najčešćih grešaka. Kada započnete dan samo sa ugljenim hidratima kao što su žitarice, tost ili musli dobijate energiju samo za kratak period, čineći da vaše tijelo osjeti glad nakon kratkog perioda vremena a istovremeno uskraćujući hranu i  energiju mozgu iz čega proističe da on ne funkcioniše punim kapacitetom. Spremite kajganu ili tvrdo kuvana jaja. Dodajte orahe ili bademe u vaše žitarice ili ovsenu kašu. Napravite šejk od proteina surutke (whey protein) i banana.
Pijte vodu

2. Pijte vodu. Sok nije neophodan dio vašeg doručka. Iako može biti dobar izvor vitamina, ne može se porediti sa nutrijentima koje dobijate iz  svježeg voća i povrća. Preskočite sok i pojedite svježu voćku. Odgovarajuća hidratacija je neophodna za zdravo funkcionisanje organa i mišića, za  održavanje kože zdravom i mladom kao i za kontrolisanje kalorija. Jednostavno započnite dan sa vodom i nastavite tako tokom dana da biste obezbijedili solidnu hidrataciju.

Ne zaboravite ugljene hidrate.

3. Ne zaboravite ugljene hidrate. Ugljeni hidrati pogoduju digestivnom traktu a takođe imaju i pozitivan uticaj na nivo šećera u krvi i holesterol. Unosite što više namirnica koje sadrže ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom jer upravo ova vrsta ugljenih hidrata izuzetno pogodno

utiče na nivo šećera u krvi tako što ga postepeno otpušta u krvotok. Dakle hrana sa niskim GI se sporije vari, pogodna je samim tim i za probavu.  Postepeno otpušta šećer u krvotok čineći time da nivo šećera u krvi bude stabilan i ne varira previše a to za posljedicu ima da nećete osjećati padove energije koji često prate ishranu bogatu prostim šećerima i ugljenim hidratima. Zapravo osjećat ćete se sjajno! Provjereno.

Ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom su uglavnom integralni proizvodi kao što su inegralni hljeb, integralna riža, žitarice i mnogi drugi. O ovome  će biti više riječi u posebnom postu.

Počnite sa voćem i povrćem

4. Počnite sa voćem i povrćem.  Cilj je da pojedete 5-10 porcija voća i povrća svakoga dana. Da biste postigli to najbolje je početi od doručka.

Jedite svježe povrće ili ga spremite sa omletom. Uvijek imajte voće pri ruci. Možete ga pojesti svježe ili ubaciti u mikser i napraviti šejk.

Neka bude ukusno.

5.Neka bude ukusno. Ako ne uživate u svojim obrocima onda nećete biti zadovoljni kako se hranite i posotjaće pritisak koji će na kraju rezultirati vašim odustajanjem od zdrave ishrane tj. biće mnogo teže da se motivišete prema zdravoj ishrani i lakše ćete podlijegati iskušenjima. Kada uživate u hrani i obrocima koje jedete za motivacijom čak neće biti ni potrebe.

Mislite izvan kutije.

6. Mislite izvan kutije. Kada neko kaže doručak, na koju hranu vas to asocira? E pa doručak ne mora da podrazumijeva onaj stereotipni doručak na koji smo svi navikli. Budite slobodni da eksperimetišete sa namirnicama.


7. Planirajte unaprijed. Uvijek je bolje planirati malo unaprijed. Pre spavanja razmislite šta ćete doručkovati. Kada se zateknete u marketu razmislite malo šta biste u narednih par dana mogli jesti. Tako ćete izbjeći razmišljanje i gubljenje vremena kada dođe vrijeme za obrok.

Takođe postoji još jedna dobra stvra kod razmišljanja unaprjed. Osjetićete da držite stvari pod kontrolom  i vladate svojom ishranom. Bićete ponosni na sebe i to će vam dati dodatni moral da se hranite zdravo.

Nema komentara :

Objavi komentar